Ce cotă are?
O întrebare des întâlnită printre pariori este “Ce cotă are?”
În esență e o întrebare bună dar la urmă urmei ce sunt cotele?
În primul rând țin să precizez că există mai multe formate pentru cote. În România este folosit formatul decimal. Alte formate sunt cel fracțional folosit înspecial în arhipelagul Britanic, cel american folosit în America de Nord, iar apoi mai există formatele asiatice folosite cu precădere în Asia.
Din foarte multe puncte de vedere formatul decimal este cel mai simplu de înțeles și folosit.
O cotă de 1.67 spre exemplu, la o miză de 100 lei ar duce un profit net de 67 lei sau ar retuna un câștig total de 167 lei. O cotă de 4.35 la o miză de 100 lei ar duce un profit net de 335 lei sau un câștig total de 435 lei. Cotele decimale conțin în ele și miza inițială. Destul de simplu și ușor.
Dar cum ajung casele de pariuri la aceste cote?
După cum am văzut în lecțiile introductive premergătoare acesteia ceea ce este important de calculat sunt șansele de reușită a unui eveniment sau calcularea probabilităților.
Odată ce aceste probabilități sunt calculate, ele sunt transformate în cote.
În cazul exemplului în care dăm cu banul avem șanse de 50% pentru fiecare rezultat posibil. Din nou, avem o șansă de 50% pentru că avem un singur rezultat favorabil și doua rezultate posibile.
(1÷2) * 100 = 50%
Știind că șansele de reușită sunt 50% avem o formulă de transformare a acestor în cote pentru pariuri.
100 ÷ Probabilitatea de reușită exprimată în procentaj
La exemplul cu aruncarea banului avem:
100÷50 = 2
Astfel cota “corectă” pentru cap sau pajură este de 2.00.
Un alt exemplu este unul în care probabilitatea este de 60%. Atunci avem 100 ÷ 60 = 1.66. Sau o probabilitate de 75% rezultă într-o cotă de 1.33
Am pus cuvântul corect în ghilimele pentru că este o cotă ce reflectă realitatea. Este conformă cu realitatea iar în lecția următoare vom vedea cum profită casele de pariuri de pe urma cotelor “incorecte.”
Răspunsuri