Care erau șansele să se întâmple asta?

sanse

După producerea unui eveniment foarte puțin probabil, și când spun eveniment nu mă refer neapărat la un eveniment sportiv, auzim o exclamație de genul “Care erau șansele să se întâmple asta?”


E o întrebare foarte bună!


După cum am descoperit împreună în prima lecție introductivă în lumea pariurilor sportive, această activitate nu este una ce ține de noroc ci una ce ține de numere. Din nou, e un joc de numere și probabilități.


Următoarea întrebare logică atunci ar fi cum calculăm aceste probabilități? Cum calculăm șansele de reușită a unui anumit eveniment?


Răspunsul este cu ajutorul teoriei probabilităților.


Fără a intra în detalii complexe despre acest subiect (deoarece există suficiente materiale pe acest subiect la o simplă căutare pe Google) doresc doar să parcurgem puțină teorie și să luam câteva exemple.

Conform teoriei probabilităților există un set de evenimente posibile și un set de evenimente sau rezultate favorabile. Cele favorabile sunt evenimentele ce se întâmplă și pentru care dorim să calculăm probabilitatea de reușită.


Un exemplu foarte simplu ar fie cel al aruncării unei monede.

Avem două rezultate (evenimente în vocabular matematic) posibile, cap sau pajură, și doar un caz de reușită favorabil. Astfel probabilitatea de a ieși fie cap fie pajură este de 1/2. Numărul total de cazuri de favorabile împărțit la numărul total de rezultate posibile. Sau în procentaj este de 50% (1/2 x 100).


Este important de menționat că aceste probabilități sunt calculate considerând faptul că nu există forțe externe care să influențeze rezultatul final.

Similar într-o partidă de tenis în care se confruntă doi jucători de tenis perfect echilibrați există un singur rezultat favorabil (poate exista un sing învingător) și două rezultate posibile. Astfel încât șansele sunt de 50% pentru fiecare. Țin din nou să menționez că în lumea reală există multe variabile, iar pentru un meci de tenis este imposibil să calculezi șansele exacte de reușită, însă de dragul acestui exemplu presupunem probabilitățile ca fiind exacte.


La fel putem lua exemplul unui meci de fotbal. Pentru un pariu pe rezultatul final avem un singur rezultat favorabil și trei rezultate posibile. Rezultatul final al unui meci de fotbal poate fi victorie gazde, egalitate sau victorie oaspeți. Astfel avem o probabilitate de 33,(3)% pentru fiecare eveniment posibil considerând din nou probabilitatea fiind egală fără nicio variabilă. (vom intra în detalii despre variabile și calculul probabilităților pentru evenimente sportive în postări viitoare)


Dar acest aspect al probabilităților este doar o parte a ceea ce încearcă să-ți vândă casele de pariuri. După cum probabil deja știe fiecare parior, șansele de reușită a unui eveniment la casele de pariuri sunt exprimate sub formă de “cote” și nu de probabilități.


Te-ai întrebat vreodată de ce?

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *