Ponturi Australian Open 2019

Djokovic-in-Melbourne

Am ajuns din nou în acea perioada a anului când tenisul revine în forță și suntem în febra primului turneu de Mare Șlem al anului.

Vom pregăti o serie de ponturi și analize pentru perioada următoare care se poate dovedi foarte profitabilă dar întâi să ne uităm peste cele două tablouri astfel încât să avem o imagine de ansamblu al întregului turneu și să vedem care sunt favoriții și de unde am putea extrage pariuri cu valoare (value bets).

Tabloul masculin

După cum sugerează și imaginea din acest articol, favoritul numărul 1 al tabloului masculin este sârbul Novak Djokovic.

Mai jos avem o listă parțială a favoriților caselor de pariuri (în cazul acesta Betfair Exchange și Betano) pentru a câștiga Australian Open 2019.

Piata Castigator Australian Open 2019 Masculin Pariuri Betfair
Piata Castigator Australian Open 2019 Masculin Pariuri Betano

După cum putea vedea Djokovic este are o cotă de ~2.20-2.30 pentru câștigarea turneului și pe bună dreptate, din multe puncte de vedere el este jucătorul de trebuie învins în acest turneu. Să ne uităm însă să vedem care sunt contracandidații la titlu.

Conform cotele principalele obstacole pentru Djokovic sunt Federer, Nadal, Zverev A., Khachanov, Cilic, Nishikori și Anderson.

Federer

Condițiile de joc sunt adaptate în fiecare an tot mai mult pentru a-l favoriza pe Federer, în special aici la Melbourne unde datorită suprafeței (a cărei viteză a crescut) a reușit să câștige titlul în ultimele două sezoane. Dacă nu mă înșel Roger este cel care a poreclit acest turneu “The Happy Slam” și așa s-a dovedid pentru el în ultimele două apariții. Iar pentru acest sezon au modificat și mingile care sunt mai rapide pentru primele ghemuri după care tind să se uzeze rapid.

Această favorizare a lui Federer este normală. Este un jucător ce a dus acest sport la un alt nivel înmulțind semnificativ baza de fani iar jocul lui este unul plăcut ochiului. Astfel mulți doresc să prelungească cât mai mult cariera elvețianului, însă cifrele nu mint, se apropie de 38 de ani (va împlini în August anul curent) iar indiferent cât de impecabil ești din punct de vedere tehnic, acest sport este și unul fizic iar semnele de îmbătrânire pentru Federer nu întârzie să apară.

Pe lângă cele două turnee câștigate aici el s-a mai impus la Wimbledon în 2017. În toate aceste turnee el a beneficiat de exitul lui Djokovic. De această dată nu cred că va fi așa norocos. Într-un potențială finală cu Djokovic va exista un singur învingător deoarece sârbul va face din acel meci unul cât se poate de fizic. Dar până la finală mai îl poate întâlni pe Tsitsipas sau Cilic în sfertul lui de tablou cât și pe Anderson și Nadal în jumătatea lui de tablou.

Elvețianul a ajuns la 20 de titluri de Mare Șlem iar acesta cred că va fi numărul magic. Zicând asta trebuie să mai precizez că niciodată nu trebuie să spui niciodată când vine vorba de Federer dar această ediție a AO nu va fi a lui.

Nadal

Când vine vorba de Nadal este greu de apreciat forma lui actuală pentru acest turneu. El este ceva mai tânăr la 23 de ani decât Federer însă luând în considerare stilul lui de joc este suprinzător că încă mai este activ. Faptul că există o bătălie pentru jucătorul cu cele mai multe Grand Slam-uri a ceva de-a face cu această longevitate, pe lângă alți factori precum faptul că această generație (începând cu cea precedentă) are o abordare mai profesionistă având mai mare grijă asupra sănătății fizice și mentale.

Nadal s-a retras din turneele pregătitoare pentru AO de la Abu Dhabi și Brisbane astfel încât sunt sceptic că vom vedea o prestație pozitivă din partea lui la aceast turneu. Noile mingi îl dezavantajează și mai mult, iar zgura râmăne suprafața unde are cele mai bune șanse pentru a câștiga acele importante titluri de Mare Șlem. Momentan el are “doar” 17 astfel de titluri majore și cu siguranță obiectivul numărul 1 este egalarea dacă nu depășirea recordului stabilit de Federer.

În conferința de presă a părut ok însă cel mai probabil va trata acest turneu ca o încălzire pentru sezon.

Chiar dacă este cotat cu șansa a treia, șansele lui reale de câștig sunt mult mai mici.

Alexander Zverev

Fără îndoială Zverev este unul dintre tinerii jucători din ATP despre care lumea vorbește și este entuziasmată și pe bună dreptate. Dacă evită accidentările este de așteptat ca Sasha să câștige multiple turnee de Mare Șlem.

Însă sezoanele trecute ne-a demostrat că are multe de învățat când vine vorba de turneele de Grand Slam. Până acum a reușit victorii în turneele de ATP 1000 și la sfârșitul anului trecut a câștigat și turneul campionilor. Aceste turnee sunt importante însă la Grand Slamuri lucrurile stau diferit.

Situația stă în felul următor. Zverev este un jucător care poate învinge pe oricine. Problema lui este găsirea de soluții în primele runde. Până acum a ajuns în sferturi doar la French Open în 2018. Anul trecut a pierdut aici împotriva lui Chung iar la US Open a fost învins de Kohlschreiber. Aceaste două meciuri sunt importante pentru a vedea problema care o întâmpină Sasha în aceste turnee. Cei doi jucători sunt foarte buni dar nu atât de buni încât să-l învingă, cel puțin nu pe plan tehnic. Însă dacă îl introduc pe Sasha într-o bătălie de tip “counter-puncher” cu raliuri lungi și obositoare atunci au câștigat bătălia mentală cu el (vezi meciul cu Kohlschreiber US Open 2018). Sasha servește bine, returnează bine și are și o mobilitate bună. Însă această mobilitate îi ofertă variata de a se și apăra mai mult decât trebuie, motiv pentru care l-a și adus în tabăra lui pe Ivan Lendl care a lucrat cu Andy Murray la aceeași problemă (însă spre deosebire de Murray, Sasha are și arme de atac). Lendl dorește ca să-l facă pe Sasha mai incisiv însă când lucrurile nu merg dă dovadă de foarte puțină răbdare ceea ce duce la un număr mai ridicat de greșeli neforțate. Această lipsă de răbdare nu este prezentă în meciurile cu jucătorii importanți ci doar cu cei împotriva cărora consideră că ar trebui să aibă o victorie facilă.

Este încă tânăr la 21 de ani și consider că va câștiga un turneu de Mare Șlem destul de curând dar faptul că există ceva știri de o posibilă accidentare cu siguranță nu ajută. Dar dacă este sănătos poate ajunge destul de departe în acest turneu. Este un jucător de urmărit însă să vedem cum va jucă în primul meci.

Khachanov, Cilic, Nishikori, Anderson

Următorii favoriți pe listă sunt Khachanov, Cilic, Nishikori și Anderson. Sunt puțin surprins să-l văd pe Khachanov atât de sus pe listă. Rusul este foarte talentat și muncitor însă momentan șansele lui de reușită sunt puțin exagerate dat fiind finala de la Paris Masters la finalul anului trecut și stilul lui de joc. Este un stil de joc înșelător, astfel încât dacă e să verificăm numerele veți vedea că o victorie la lui Khachanov la Australian Open în 2019 iese din discuție.

Apoi îl avem pe Cilic. Similar cu Khachanov îl consider ușor prea favorizat la cotele oferite dar înțeleg de unde vine un astfel de rating. Este finalistul de anul trecut, dar și un fost câștigător de Mare Șlem (US Open 2014) ceea ce este mereu un plus. Dar mai important decât asta este faptul că a reușit să câștige Cupa Davis cu Croația la sfărșitul anului trecut. O mare performanță care de obicei îi ajută pe anumiți jucători să ajungă la un nivel superior, dar în cazul lui Cilic el a ajuns deja la cel mai ridicat nivel în 2014. Dacă cotele pentru el erau mai mari reprezenta un pariu de valoare foarte bun, dar are în sfertul lui de tablou pe Khachanov și pe Federer, cât și un prim meci împotriva favoritului local B. Tomic.

Nishikori este un jucător foarte talentat dar mai ales muncitor. A câștiga la Brisbane în prima săptămână a noului sezon însă faptul că a pierdut finala US Open 2014 pare să fie un lucru ce îl trage în jos din punct de vedere mental. Chiar dacă tragerea la sorți a fost una relativ bună pentru el, întrebarea întotdeauna va fi cum va juca împotriva jucătorilor mari. Îl are în sfertul lui pe Djokovic (pe care l-a învins în drumul spre finală la US Open 2014) acesta fiind bariera lui către o nouă finală de Grand Slam. Rămâne de văzut cum va juca în primele runde.

Pe urmă îl avem pe Anderson care consider este un alt jucător foarte muncitor. Faptul că a câștigat in Pune în prima săptămână îi va oferi un plus de încredere. Tabloul îi este destul de favorabil însă pentru a câștiga turneul va trebui să treacă de Federer sau Djokovic cel mai probabil. Dacă aceștia ies cumva din cursă atunci Anderson ar avea o șansă bună, însă cum nu este un mega favorit al publicului nu beneficiază și cele mai bune programări pentru meciuri ceea ce ar putea fi un alt minus.

Alt jucător cea l-aș mai menționa este Wawrinka. Fiind un câștigător de turneu de Grand Slam, inclusiv aici la Mebourne, știe ce trebuie pentru a câștiga iar dacă Stan The Man intră într-o formă de joc bună atunci orice este posibil.

Djokovic

Iar la sfârșit îl avem pe Djokovic. Principalul favorit. Din punctul meu de vedere cota reprezintă puțină valoare. Înainte de AO a pierdut la Doha în fața lui Bautista Agut însă nu este un rezultat îngrijorător. La fel ca Nadal, Djokovic este într-o cursă pentru a deveni jucătorul cu cele mai multe titluri de Mare Șlem. Momentan are 14, însă față de Nadal este capabil să câștige mai multe titluri într-un sezon ceea ce îl face un real pericol pentru Federer. O posibilă amenințare este Tsonga într-un posibil meci de rundă a doua însă dacă va trece ușor de francez s-ar putea să vedem un Djokovic puternic pentru restul turneului.

Un pont pentru pariu antepost este Djokovic să câștige turneul la o cotă de 2.3 @ Betano. Urmărește-ne însă în continuare în cazul unei recomandări de cash-out pe parcursul turneului.

Tabloul feminin

Pe tabloul feminin lucrurile sunt diferite. Există o favorită în Serena Williams, însă turneul este destul de deschis. Cel mai probabil Halep își va pierde statutul de lider mondial fiindcă are multe puncte de apărat iar forma recentă nu îi este de ajutor.

Piata Castigator Australian Open 2019 Feminin Pariuri Betfair

Spre deosebire de tabloul masculin unde am oferit un pont clar, pentru tabloul feminin nu avem un astfel de pont dar vom vedea care sunt jucătoarele de luat în seamă.

În primul rând avem pe finalistele de anul trecut Halep și Wozniacki. Multe s-au schimbat de atunci iar forma de moment spune totul. Este greu de anticipat un rezultat pozitiv pentru oricare dintre ele.

După Serena urmează Kerber, Sabalenka, Osaka, Barty, Svitolina, Pliskova și Kvitova ca favorite. Toate au șanse relative egale, însă țin să precizez că piața ofera prea mult pentru Barty și mai puțin pentru o jucătoare precum Osaka. Japoneza nu este încă complet matură, însă când va fi va putea câștiga astfel de turnee la fel la Serena. Are un serviciu de top și putere de neegalat în lovituri. Dar este de văzut ce forma va construi progresiv pe durata turneului.

Sabalenka a câștigat recent la Shenzhen și își continuă forma bună din 2018. Este o jucătoare fără frica ceea ce o face foarte periculoasă în orice meci. Și în cazul ei este de urmărit cum va juca în primele runde.

Svitolina și Pliskova le-aș pune în aceeași categorie. Jucătoare bune dar nu foarte bune. Svitolina tactic are un dezavantaj împotriva mai multor jucătoare iar forma recentă nu ajută. Chiar dacă a terminat 2018 câștigând turneul campioanelor, aici este total altceva. Iar Karolina are lovituri de atac dar defensiva întotdeauna va avea de suferit, sau cel puțin până când o va îmbunătăți

Șanse reale însă sunt de partea lui Kerber. Anul aceasta a început sezonul la Hopman Cup alături de Zverev și a adunat niște victorii bune, dar este necesară și o acumulare de formă progresivă în cadrul Australian Open după care vedem ce șanse are. În ultimele 4 partide împotriva lui Serena este 2-2, toate fiind finale de Mare Șlem.

Astfel încât la fete rămâne de văzut cum progresează turneul.

Nu uitați să urmăriți Mega Pariuri pe parcusul turneului pentru mai multe ponturi la Australian Open.

Multă Baftă!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *